середу, 4 червня 2014 р.

Чому так живем?

Часто виникає питання у українців, в чому проблема? Чому громадяни країни багатої на різноманітні корисні копалини, шаленим потенціалом та працьовитим населенням є найбіднішими в Європпі. Загалом, все завжди валиться на владу (вона звісно теж частково винна). Але нажаль, дивлячись на європейські реалії, я розумію, що потрібно все ж таки дивитись під іншим кутом. Зарплату більшості платять приватні підприємства. Це факт. Чому платять так мало, ось питання яке необхідно поставити.


Наведу простий приклад. Різниці в доходах власників європейських та українських підприємств  немає. Часто наші при такому самому "обороті" заробляють "чистими" набагато більше. Скажімо звичайний європейський підприємець заробляє в місяць 2,5-3 тисячі євро в місяць (це нормальний показник), вийдіть на вулицю, та подивіться на будинки та автомобілі наших підприємців. Заробляють точно не менше. Далі порівняємо найманих працівників. Мінімальна заробітня плата у Франції на повний робочий час (36 годин на тиждень) сягає трошки більше 1200 євро на місяць. А тепер загляніть в свій гаманець. Сумно стало? Отож. І наперед зазначу, що ціни не так вже сильно й відрізняються.(хіба що нерухомість дійсно дорга).


От вам і кількість мільйонерів та мільярдерів олігархів. Ніхто не хоче ділитись з трудящими. А держава? Держава мовчить. Тому що якщо піднімуть зарплати приватному сектору, прийдеться піднімати й державному(підприємства застарілі або дотаційні, велика кількість лікарів, вчителів, держслужбовців) . Надходження від податків (які теж не такі як мали би бути в ідеалі) невеликі. Отже грошей нема.  А якщо додати корупцію, та підприємства в тіні то взагалі біда.


Що робити? Моя думка така:


 Розробляти механізм прив'язки рівня зарплат до рівня росту підприємства. Тобто, якщо фірма розвивається то піднімаються й зарплати. Ще й мотивація працівникам. Для боротьби з компенсацією за рахунок цін ввести жорсткий контроль з боку антимонопольного комітету (дозволити здоровій ринковій конкуренції робити свою справу). До цього ж додаємо боротьбу з корупцією та державне стимулювання.



Звісно я опустив дуже багато моментів. Писав тільки з метою описати загальну концепцію. Враховувати треба дуже велику кількість факторів. Але для цього в нас й сидять при владі.


2 коментарі:

  1. Привіт! Це я коментував тебе у пабліку "Це Чернівці, Крихітко!". Хочу сказати, що бажаю вдалого майбутнього твоїй творчій кар'єрі, але пораджу дуже звертати увагу на помилки, яких у тебе є досить багато. Європпі, чередування літер в/у, коми - на ці речі тобі треба звернути увагу.

    ВідповістиВидалити